top of page

 

Els tribunals declaren el SOM nul de ple dret

​

L’Associació  de tècnics i tècniques de l’Ajuntament aconsegueix que els tribunals declarin el SOM nul de ple dret.

​

Desprès de cinc any llargs anys els tribunals han estimat el recurs que en el seu dia vàrem interposar en solitari, sense el recolzament de cap altra organització. Aquest fet beneficia no només a l’escala tècnica sinó a tots els treballadors i treballadores de l’organització.

​

L’APTAB va prendre la decisió d’interposar recurs al tribunal contenciós-administratiu amb la següent argumentació:

 

1. En el seu procediment d’aprovació va haver una manca efectiva i real de negociació col·lectiva, és a dir de no reconeixement a la nostra capacitat organitzativa, decisòria i jurídica a l’hora de voler regular i millorar les condicions laborals i en síntesi, una imposició unilateral de les condicions laborals notablement desmillorades.

 

2. El SOM era un catàleg que no s’ajustava als requisits establerts en la Funció pública de Catalunya i que no incorporava la informació exigida legalment en una Relació de llocs de treball o instrument anàleg.

 

3. El SOM no incorporava de forma diferenciada els llocs corresponents a les diverses classes de personal i facultava la provisió de llocs reservats a funcionaris de carrera per part de funcionaris eventuals i de personal laboral.

 

4. El SOM establia un sistema absolutament injust com és la generalització de la lliure designació en la promoció i el la provisió dels llocs de treball anul·lant el principi de mèrit i capacitat.

 

5. Imposava un sistema de retribucions confús, arbitrari i basificador que a més contravenia greument el principi constitucional de la igualtat en incorporar la doble escala salarial.

 

6. Finalment el SOM tenia una mancança d’empara legal per a la implantació de la carrera horitzontal i els sistemes d’avaluació de l’acompliment propis i exigibles en una administració del segle XXI.

​

El SOM ha estat un instrument precaritzador, desmotivador, infravalorador, desgulador  de la Funció Pública i en definitiva, una eina  de recursos humans molt injusta, no només pel nivell tècnic sinó també per a tota l’organització.

Per a l’Associació aquesta sentència ha estat una  victòria agredolça atès la gravetat que suposa aquest buit legal que comporta la nul·litat del SOM i per tant retroactivament de tots els actes derivats d’ell en tots aquests anys. Donada aquesta gravetat, esperem hi hagi una demanda de responsabilitats i una actuació conseqüent en relació als directius de recursos humans, tant als que han estat autors intel·lectuals de tal barbaritat, com als que ho han executat sense qüestionament tècnic.

Cal però un especial advertiment a les organitzacions sindicals  que en el seu dia van referendar amb la seva signatura aquest sistema ara anul·lat per manca de negociació col·lectiva.

 

Esperem que aquest nou escenari sigui rebut per aquest govern amb l’obertura i la capacitat de resolució que ja ens ha demostrat en altres ocasions  i obri vies de treball cap a la confecció d’una autèntica Relació de llocs de treball i en definitiva,  cap a un Ajuntament que restableix la seva legalitat i que estableix línies per la dignificació professional més enllà del totum  revolutum que s’ha anat generant en detriment d’una Funció Pública imparcial i professionalitzada amb accès pel principi de mèrit capacitat igualtat i publicitat.

 

Confiem en la predisposició d’aquest govern en la recerca de solucions adequades que acabin amb aquesta situació injusta i amb  la multiplicitat de situacions irregulars de prestamisme laboral entre d’altres  que s’estan donant i augmentant en l’actualitat.

Confiem finalment en la valentia d’aquest govern per a assentar les bases d’una Funció Pública de futur a l’Ajuntament i que promogui al Plenari una autèntica convocatòria d’oferta pública que capti els i les millors professionals per donar servei a la ciutat.  Confiem que d’aquesta promoció se’n puguin beneficiar els magnífics professionals en situació d’interinitat precària.

En breu publicarem la sentència i un article extens explicatiu al web. També convocarem l’assemblea d’associats  i associades per  treballar en el consens els següents passos a seguir donada la gran responsabilitat que tenim per endavant i en la que no descartem la demanda de l’execució de la sentència de forma imminent.

 

Finalment recordar que el que hem aconseguit s’ha sufragat amb les aportacions dels membres de l’associació sense ajuts ni subvencions i que necessitem continuar creixent per la qual cosa us animen a col·laborar per a fer front al recurs que sens dubta interposarà l’equip de govern a aquesta sentència tan favorable.

Bon estiu a tothom,  celebrem  un nou Ajuntament, legal, modern just en l’accés i  professionalitzat sense intrusismes.

 

 

​

 

 

 

 

CARTA DE L'APTAB A L'ALCALDESSA ADA COLAU

 

Benvolguda alcaldessa,

 

En primer lloc rebi la nostra sincera felicitació pel nou càrrec. Com a tècnics i tècniques de l’Ajuntament de Barcelona estem preparats per a posar el millor de la nostra aportació professional al servei del nou mandat dels ciutadans. A més, ens sentim esperançats davant la possibilitat d’iniciar a l’Ajuntament de Barcelona un nou període de legalitat i reconeixement de la nostra tasca.

 

Al llarg del període electoral hem plantejat a tots els grups que ens han volgut escoltar el nostre ideari i les nostres reivindicacions entorn a la Funció pública tècnica. En aquest sentit li volem agrair la carta als tècnics i tècniques de la formació que vostè encapçala i que hem publicat al nostre web. També hem rebut molt positivament la comunicació feta a posteriori a tots els treballadors i treballadores. En tots els casos reiterem el nostre agraïment pel seu reconeixement públic.

 

Com a tècnics i tècniques de l’Ajuntament de Barcelona pensem que reconeixement i carrera professional són dos conceptes absolutament lligats. Es per això que recollim el seu oferiment de comunicació i mitjançant aquest escrit, volem fer-li arribar les qüestions concretes que considerem essencials de cara a garantir una administració professionalitzada com a l’eina imprescindible per a assegurar, no només el bon funcionament dels serveis i la posada en pràctica del full de ruta de l’equip de govern; sinó també, per a garantir la solvència, credibilitat i transparència del nou consistori.

 

Creiem que la nostra dedicació i grau de capacitat, coneixement i competència han estat sistemàticament menystinguts i obviats pels governs dels últims mandats. En aquest sentit la mostra més fefaent és la implementació del catàleg anomenat Sistema d’Organització Municipal (S.O.M.) que maltracta la carrera tècnica i desvalora elements tan importants de la nostra tasca com la responsabilitat. Els tècnics i tècniques de l’APTAB ens oposem i hem promogut un recurs en via judicial per la qual cosa exigim la seva immediata derogació.

 

Aquest catàleg no només no ha permès clarificar la plantilla orgànica de l’Ajuntament; tampoc ha servit per a donar transparència ni garantir una bona gestió dels recursos humans. Tot al contrari, ha incorporat elements injustos i nefastos com la doble escala salarial, els aplantillaments il·legals d’externs i la total discrecionalitat en la promoció dels treballadors i treballadores. Finalment, en combinació amb la manca d’un estatut directiu legal i eficaç, ha fet que la promoció directiva es recolzi sobre una recent modificació de la Carta Municipal que acaba amb la possibilitat de la promoció directiva dels tècnics de la Casa. El nou articulat permet l’entrada de personal extern i de funcionaris d’altres administracions com a fórmula habitual i preferent de provisió directiva. Aquest fet va en contra del propi Estatut de l’Administració Pública i és del tot injust ja que el personal funcionari i laboral de l’Ajuntament no tenim la mateixa reciprocitat amb d’altres administracions.

 

Quan parlem de “precarietat” a més de la impossibilitat de fer carrera administrativa professional i la doble i injusta escala salarial, hem de posar de forma preferent l’estratègia de “aplanament i basificació” que ha emprés l’Ajuntament de Barcelona en l’escassa captació de recursos humans de plantilla orgànica dels darrers temps. Ens referim a l’entrada de personal funcionari interí mitjançant el mètode de selecció de borses de treball. Aquest fet implica que la majoria dels joves que entren mai puguin ocupar places de responsabilitat ni de comandament; ja que no poden progressar en la seva carrera, mentre que es cobreixen ells llocs de promoció i de direcció amb externs. Des de l’Associació denunciem l’extrema necessitat d’incorporació urgent de recursos humans tècnics amb una oferta pública reglada per a poder garantir el funcionament de l’Ajuntament i evitar a més pràctiques no adequades de contractació.

 

Precarietat també és la irregularitat practicada de forma contínua amb contractacions de base però especialment directives promogudes des de les empreses municipals a persones que finalment ocupen llocs orgànics a l’Ajuntament. En aquest sentit, recordar-li amb tot el respecte que, donats els límits que finalment ha imposat la LRSAL i la forma d’actuar de l’anterior govern, continuarem atents a la possible pràctica del prestasmisme laboral de les empreses. Voldríem veure revertir casos com el del lloc de treball de director de recursos humans d’Hàbitat Urbà, ocupat per un directiu d’una empresa pública.

 

Demanem, per respecte als tècnics i tècniques però també per respecte a l’equip entrant i la seva nova organització, l’anul·lació de les darreres lliures designacions i la creació de nous llocs directius que responen de forma espúria a aplantillaments i compensacions personals del govern passat. Ens mantenim contra la funcionarització a l’Ajuntament de funcionaris externs ja siguin d’alts directius i de treballadors de base atesa la pràctica extrema en que s’ha portat a terme en el darrer mandat.

 

Donat l’abús en la formació directiva a externs que s’ha practicat al llarg dels darrers quatre anys, sol·licitarem formalment la llum pública i el nom de les persones responsables i reposició dels recursos públics per part dels que han fet mal ús en l’assignació de les formacions externes a personal així com les responsabilitats que se’n derivin.

 

Finalment, voldríem fer-li arribar la nostra col·laboració i esperem poder desenvolupar la nostra tasca en una nova etapa en que es valori la nostra professionalitat, es dignifiqui la nostra figura i, confiem en poder comptar amb un govern involucrat i sensible al valor del seu personal.

 

Com a tècnics i tècniques de l’Ajuntament de Barcelona estarem sempre al costat del govern empenyent amb la nostra feina aquesta ciutat sota el seu renovat lideratge públic. Per a fer-ho caldrà una maquinària administrativa competent, enquadrada i orientada als resultats i a les persones. De ben segur que la nostra força i motivació es veurà reforçada amb un govern que valora la nostra professionalitat i que sigui sensible al capital humà de l’organització.

 

Aprofitem l’avinentesa per saludar-la i esperem que tan aviat com la seva agenda li permeti ens pugui rebre.

 

Barcelona 15 de juny de 2015

 

​

 

L’oferta de formació de l’Ajuntament de Barcelona. La  Imatge  i  l’autèntic relat

 

https://exed.hks.harvard.edu/Programs/pfm/overview.aspx

 

http://blogs.lse.ac.uk/lseenterprise/2015/02/26/ajuntament/

 

Són els dos enllaços  on podeu  accedir a la informació de les  formacions de luxe   que hem detectat en el  darrer trimestre a càrrec del pressupost de l’Ajuntament.  Es tracta d’una  petita mostra exemplificadora de la formació restringida i intencionadament ocultada per part de l’equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona al llarg d’aquests darrers anys. Un fet que  venim denunciant des de fa temps  i vers els que finalment hem cregut necessària  fer aquesta comunicació.

 

La primera correspon a al  curs  Public Financial Management in a Changing World, impartit per la universitat de Harvard (Estats Units). A l’enllaç  trobareu del preu  de la formació al que heu d’afegir el viatge, l’estada i les dietes  que ha gaudit la persona que ho ha fet i que no estan  incorporades en aquesta informació.

 

El segon enllaç  correspon a la notícia de un dels programes a mida que ofereix la London School of Econòmics:  Global trends, Local impacts: An Urban Futures Masterclass. En aquest darrer curs que contempla una estada d’una setmana a Londres han participat 15 persones   vinculades a l’Ajuntament de Barcelona i als seus òrgans depenents  i ha tingut un cost superior als 100.000 euros.

 

Si bé en el seu dia vàrem reconèixer l’esforç en l’oferta i redacció  del Pla de Formació de l’Ajuntament de Barcelona, l’existència d’aquestes formacions pensades en clau personal i no d’organització al llarg de tot aquest mandat,  no és més que el clar exemple del desgavell i la desconsideració, un cop més, vers el cos tècnic de l’Ajuntament de Barcelona.

 

Ens preguntem si aquests cursos representen el model de formació estratègica que ha de preparar el quadre tècnic i directiu de l’Ajuntament de Barcelona: restringida i no publicitada, al marge de l’estratègia de dels Recursos Humans, formant  personal extern i de confiança- que recordem justifiquen la seva contractació perquè ja venen instruïts- i el que és pitjor, i per acabar: absolutament  inoportuna a final de mandat. Els fons públics paguen unes formacions quan no sabem, ni podem garantir la continuïtat de molts dels alumnes de luxe en els seus càrrecs, donada la seva condició de personal eventual.

 

És aquest el comportament ètic que hem d’esperar de la gestió del capital humà de l’organització? Com repercuteix aquesta formació i d’altres de formacions particulars i privatives que s’han facilitat aquesta legislatura en la millora de l’organització. Com promou la motivació i el compromís? Quin és el quadre professional que pretén aconseguir? I el que és més important, com transcendeix aquesta formació en els ciutadans? Com reverteix en la millora de la prestació dels serveis i en la intel·ligència global de l’organització?.

La formació  és absolutament necessària a l’Administració pública. És més, afegiríem que es tracta d’un dret però també d’una obligació  per tal que els professionals  assoleixin les millors competències per donar el millor servei públic en un entorn en procés de canvi continuat.  

 

 L’Ajuntament de Barcelona ha estat pioner en el lideratge de la formació dels seus treballadors i treballadores  incorporant-la  com a una eina fonamental en la gestió de les persones.  La formació a més, és la base de la carrera professional en un  hipotètic desenvolupament de la carrera horitzontal i també en la carrera vertical en la preparació del quadre directiu de l’organització. L’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (EBEP)aposta clarament per un model professional en que un dels seus pilars és la formació enquadrada en un bon anàlisi dels llocs de treball i per tan  orientada a augmentar el nivell de competència i el millor exercici de la tasca professional.  A més determina que la formació ha de ser la base d’un sistema de carrera professional i  ha de contribuir  la seva avaluació.

 

La formació, en definitiva,  és un instrument cabdal en el nou model de gestió de les persones i en aquest sentit pel que fa a la nostra carrera professional, provisió de llocs de treball i formació són un binomi indiscutible.

 

Podem veure com el fet que coexisteixin diversos plantejaments en funció de qui el promou els processos de formació  en l’Ajuntament  no respon únicament a una oportunitat d’un ús incorrecte de recursos públics,  sinó també a la manca d’instruments eficients en la gestió dels recursos humans.  Així, aquests fets que destapem no són més que  un indicador més del fracàs del nou sistema d’organització o SOM-catàleg aprovat en aquest mandat. Com ens hem cansat de repetir el SOM és només  un catàleg, una peça organitzativa incomplerta en que manca,  entre d’altres elements crucials e imperatius  la relació   llocs de treball. En conclusió, si es pot donar aquesta disfunció i mal ús dels recursos en l’àmbit de la formació, a més d’intencionalitat,  hem d’afegir un escenari perfecte i propiciador com és el SOM amb la seva  l’ambigüitat i les seves carències.

 

El resultat final és que com que no hi ha un marc funcional y coherent dels llocs de treball tampoc hi ha una oferta coherent  de programes formatius. L’oferta formativa,  malgrat que cada vegada és més extensa no deixa de ser molt  repetitiva i sovint poc atractiva per a la majoria del cos tècnic. Hem d’afegir que és poc adequada per a promoure la nostra suposada carrera horitzontal i molt menys la carrera directiva. De fet  es palesa  una oferta elaborada més procedent  de les empreses i consultories externes que  no feta i pensada des de la necessitat de l’organització i dels seus professionals.

 

Altre tema a reflexionar  i que només apuntem avui, és l’excessiva delegació de la formació directiva en mans de les escoles de negocis per part de l’Ajuntament de Barcelona. Potser aquesta formació des d’una perspectiva de l’àmbit empresarial no recull en molts casos la  incorporació de les competències institucionals i aborda de forma errònia  els  valors públics y l’ètica pública. La manca de transparència en l’oferta (a qui, com i quant)  i en els seus continguts ens obliga de moment a reservar el nostre judici.  Val  a dir que a aquesta formació accedeix de forma habitual el personal de confiança, no cal repetir  un cop més que aquest accés no és correcte.

 

Volem també fer menció  a la darrera oferta de formació  en llengua anglesa oberta a tothom de l’organització. L’aprenentatge d’aquest llengua ja era una oferta en molts sectors, organismes i empreses de l’Ajuntament. El fet d’incorporar el pagament (reduït) en concret al personal funcionari i laboral, ha tornat a pervertir la bona iniciativa ja que hores d’ara els únics que mantindran la gratuïtat i les classes privades de llengua estrangera seran els polítics i el personal de confiança, i els treballadors de les empreses. Un cop més un greu contrasentit.

 

Per acabar hem de reconèixer una molt bona iniciativa, com ha estat la creació de l’equip intern de formació  de l’Ajuntament de Barcelona. Ha estat sens dubta un  reconeixement al quadre tècnic excepcional  de l’organització. Val a dir que des de l’associació ens sentim especialment reconeguts donada la quantitat rellevant de socis i sòcies que han estat incorporats a aquest quadre. Felicitats a tots i totes!

 

Abril 2015

 

 

 

 

 

 

Benvinguts i benvingudes al nou portal web de l’Associació.

 

Aquest espai aspira a ser un dels canals de comunicació i participació dels associats i associades en el debat i la defensa dels temes professionals comuns.

 

Tret de l’espai reservat per membres de l’associació, compartim la nostra informació amb totes aquelles persones interessades la defensa de l’Administració pública, del dret a la carrera professional, i de la gestió democràtica, ètica, i eficaç de l’Ajuntament de Barcelona.

La nostra editorial d’avui no té títol. Hem donat moltes voltes sospesant les paraules que haurien d’encapçalar aquest reinici del nostre web i hem acordat no posar-hi res ja que, malauradament el terme més recorrent pel que fa a la gestió dels recursos humans tècnics en aquest final de mandat, es resumeix en dos paraules: absolut fracàs.

 

Iniciàvem el mandat amb l’esperança d’un canvi de rumb en el que havia estat l’inici de la desregulació i de l’ús inapropiat de l’Administració Pública per l’anterior equip de govern. Fins i tot, per primera vegada vèiem en el Programa d’Actuació Municipal un apartat genèric en referència als recursos humans de la Casa sota el títol: Institució competitiva, motivada, amb orgull de pertinença i orientada a la ciutadania, on es parlava expressament de potenciar les capacitats del capital humà de l’organització entre d’altres.

 

La realitat d’aquests quasi quatre darrers anys és que ha estat de nou una oportunitat perduda. La desconfiança i el menyspreu a l’equip tècnic de l’Ajuntament de Barcelona ha estat la tònica general agreujada per la posada en marxa d’un nou sistema d’organització, que de nou no tenia res ja que havia estat gestat en el mandat precedent.

 

Sota la fal·làcia de creació d’un nou catàleg s’ha aprovat el SOM (sistema d’Organització Municipal). Si aquesta classificació pretenia ser un catàleg hem de dir que de partida ja no ho és tècnicament. El que sí és una eina eficaç que aconsegueix quelcom diferent al que predica: volgudament o no, esdevé un autèntic mostrari de tretes i subterfugis per a aconseguir un marc de desregulació que permet omplir els recursos humans de l’organització al servei de la col·locació dels quadres dels partits en el govern i d’amics i de professionals que no tenen cap sentit del que és Públic i en molts casos ni la capacitació suficient.

 

Des de la seva espúria i enganyosa aprovació vinculada a la votació de tot el personal, que preferim no recordar, ha estat una norma feta no per organitzar sinó per adequar processos d’incorporació de personal directiu eventual especialment, però també a tots els nivells.

Al portal trobareu un apartat exclusiu en que analitzarem aquest document poti-poti que aconsegueix únicament ser un instrument eficaç en dos dels seus objectius: retallar la nostra carrera professional de forma efectiva i constrènyer el capítol I. En aquest sentit, fem especial menció a la pèrdua un cop més del reconeixement a la intel·ligència professional de l’organització amb la igualació a la baixa de les retribucions dels tècnics superiors enlloc de buscar alternatives d’igualació per atribucions, responsabilitat i competències de tot el cos tècnic en general.

 

L’Associació combat activament la posada en marxa del SOM/catàleg i ho ha recorregut als tribunals. A més, i vinculat a la política de fets consumats al que dóna cobertura aquest nou sistema, treballem activament en la detecció d’irregularitats que recorrem i demandem com a nomenaments, l’abús de les convocatòries interadministratives, fraus de llei i altres actuacions al límit. Procurem intervenir en totes aquelles irregularitats que ens afecten com a col·lectiu ja que recordem sempre que no som un sindicat i no abordem els temes des de l’aspecte individual.

 

Tot això que potser no és vistós, són hores, esforç que la junta assumeix de forma desinteressada. L’Associació necessita més col·laboració, més mans, més caps, recordeu que treballem des de la discreció de la pertinença dels seus membres. L’Associació, com ja sabeu es manté única i exclusivament per les quotes del seus membres i aborda processos judicials llargs i costosos.

 

Des de l’Associació fem una crida a la col·laboració i el suport, ens mou la més absoluta convicció de que el cos tècnic de l’Ajuntament de Barcelona, malgrat que li pesi a qui se’n vol desfer, és la única garantia de construcció positiva de la ciutat. Sabem que en un context de fragmentació política com el que se’ns presenta l’únic garantia de manteniment i tirada endavant de la gran maquinaria de la ciutat som nosaltres. Sabem que una administració es menys corrupta quant més professional.

 

Un dels trets característics de la cultura tècnica i professional de la nostra organització ha estat la capacitat d’adaptació al canvi, la convivència enriquidora entre la línia polític-estratègica i la línia tècnica i la confiança en l’existència d’uns protocols de legalitat que permetien un treball eficaç, proper i també audaç. Barcelona no ha arribat fins aquí sola, potser cal reconèixer als professionals que en el seu dia a dia la posem en el món per a garantir el benestar dels seus ciutadans i ciutadanes.

 

Sense possibilitat de carrera administrativa, contínuament qüestionats, amb provisions externes reiterades per a totes les tasques directives o d’un mínim interès professional, comencem ja a sentir de nou una gran desafecció que només contrarestem amb les nostres ganes de treballar i de servei.

 

Dies enrere corria per la casa un power point sorgit de la famosa gerència que predica la coresponsabilitat. En aquesta nou sistema d’organització hi havia dos tipus de professionals, dos categories treball: els de bata blanca (pensants) i els de bata blava (executants no pensants). En aquesta darrera hi érem els tècnics i tècniques de la Casa. Lluny d’estranyar-nos ens va donar la pauta del que s’espera de nosaltres. Per sort però, ni que vulguin ningú és uniforma. Som homes i dones professionals de reconegut mèrit i capacitat, que hem accedit a la Funció Pública de forma legal i transparent, per vocació, i estimació a Barcelona, aquest valor, aquesta força no es pot vèncer!.

 

Desembre 2014  

EDITORIAL

 EDITORIALS ANTERIORS

bottom of page